Mobil Larmhantering

Ruggad mobiltelefon

Ruggad mobiltelefon är en vardaglig benämning på tåliga mobiltelefoner. Med ruggad (som kommer av engelskans rugged) avser man att mobilen är tåligare än andra och klarar att utsättas för påfrestningar som till exempel:

  • Vatten
     
  • Damm
     
  • Stötar

Damm- och fuktskydd

Kapslingsklassning (IEC 60529) är en klassifikation av hur bra inkapslingen av elektroteknisk utrustning står emot och skyddar mot vatten, damm, inträngande föremål samt ofrivillig beröring (t.ex. petskydd i kontakter). Klassifikationen har formen IP (international protection, ibland tolkat som ingress protection) följt av två siffror och ibland ytterligare en bokstav. Den första siffran beskriver hur bra skyddet mot damm, inträngande objekt samt beröring är och den andra hur bra skyddet mot vatten är. Ju högre siffra, desto bättre skydd. Den valfria extra bokstaven beskriver vilken typ av skydd mot beröring den har.

Olika modeller

Här är ett urval av olika ruggade mobiler från olika tillverkare.

Motorola Defy IP67 med Android och mobil larmhantering

Motorola Defy

IP-67, vattentät, reptålig touchmobil med Android.

En smartphone med touchskärm och operativsystemet Android. Det enda som avslöjar att den är vatten- och dammskyddad enligt IP67 är täcklock för kontakterna.

 

AiroWireless A25

 

AiroWireless A25

IP-67, vattentät, stöt- och vibrationsskyddad upp till 20G

Mer information:
http://www.malux.se/

Sonim XP3 med larm

 

Sonim XP3 Quest Pro

IP-67, vattentät, stöt- och vibrationsskyddad upp till 23G, temperaturområde -20°C till +50°C

Så ställer du in Sonim för Internet-åtkomst

Mer information:
http://www.sonimtec

Larmhantering under vattnet

Den här filmen visar hur larm skickas från en Motorola Defy (IP67) till en ruggad Sonim XP3.2 Quest Pro (också IP67) nedsänkt i vatten.

 

 


π